Belçika Vizesi

Belçika vize başvurusu ülkeye ister turizm isterse iş için gitmek isteyen kişiler için şarttır. Her ülkenin kendine özel vizeleri, fiyatları, şartları olduğu için öncesinde bu konuları incelemeniz tavsiye edilir. Böylece ayrıntılı bilgi edinebilir, daha doğru bir başvuru yaparak olumlu bir geri dönüş alabilirsiniz.

Belçika, yabancı uyruklu kişilere farklı vize türleri sunmaktadır. Bunlar temel olarak 7 alt türe sahiptir. Başvurular, herhangi birine yapılabilir;

  1. Kültürel, sportif faaliyet katılım vizesi

  2. Uzun süreli D tipi vize

  3. Transit vize

  4. Kısa süreli C tipi vize

  5. Turistik vize

  6. Ticari vize

  7. Akraba, arkadaş ve aile vizesi

Eğer başvuru işlemlerini kısa sürede tamamlamak istiyorsanız, Vize Portalı sürecin sonuna kadar size yardım etmektedir. Belçika vize randevusu alırsanız, işlemleri kısa sürede zaman kaybetmeden başlatabilirsiniz.

Belçika Vize Randevusu ile Hangi Vizeler Alınabilir?

Temel olarak herkes, gerekli evrakları sağladığı müddetçe Belçika vize randevusu aldıktan sonra hepsine sağlayabilir. Ancak bu durum onaylanacağı anlamına gelmez. Eğer başvurunuz ve amacınız uyuşmuyorsa kabul edilmemesi olasıdır.

Bu nedenle ayrıntılı olarak hepsini bilmeniz, buna göre müracaat işlemlerini yapmanız gerekir. Temel olarak bunlar aşağıda yer almaktadır;

  1. C Tipi Vize: Kısa süreli olan bu vizeler aynı zamanda Schengen olarak da bilinmektedir. 90 günlük bir süresi mevcuttur.

  2. Aile Vizesi: Bu kapsamda aile ve arkadaş vizeleri de vardır. 90 gün ile sınırlı olup Belçika’da bulunan kişiden bir davet mektubu gelmelidir.

  3. Turistik Vize: Belçika turistik vize 180 günde 90 günle sınırlı olarak verilir.

  4. Transit Vize: Almanya’dan Schengen dışı bir ülkeye gidecekseniz bu vize türüne başvurulmalıdır.

  5. D Vize: Eğer Almanya yolculuğu 90 günden fazla sürecekse bunun alınması gerekir. Uzun süreli eğitimlerde, çalışmada bu tip tercih edilmelidir. Ancak sponsor mektubu, okul tarafından verilen davet mektubu da gerekir.

  6. Sportif Faaliyet Vizesi: Kültürel vize de bu sınıfta yer almaktadır. Bu tarz etkinliklere başvuru yapacaksanız alınması gerekir.

  7. Ticari vize: Ticari anlaşmalar yapılacaksa veya iş toplantılarına katılacaksa alınmaktadır. 180 günde 90 gün için verilir.

Belçika vize randevusu bunların hepsinde alınabilmektedir. Eğer hedefiniz neyse buna uygun olarak müracaat edilmelidir.

Belçika Vize Randevusu Şartları Neler?

Vize başvurularında kişilerin sağlaması gereken bazı şartlar da vardır. Her ülkede bu değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla Belçika vize başvurusu yapmak isteyenler de bu konu hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Özellikle başvuruların 7 ile 15 gün arasında sonuçlandığı unutulmamalıdır. Buna özen gösterilmemesi yolculuk tarihine göre problemler çıkartabilir. Zira eksik belge varsa, resmi tatillere denk gelinmişse ya da yoğun bir başvuru varsa 15 günden uzun sürebilmektedir.

Bunun dışında Belçika vize randevusu almak isteyenler şu konulara da özen göstermelidir;

  1. Tüm evrakların sorunsuz bir şekilde teslim edilmesi gerekir.

  2. Parmak izleri geçerli olmalıdır. Geçerliliği 5 yıl olduğundan, durumunuza göre yenilemeniz gerekir.

  3. Daha önce parmak izi verilmemişse verilmesi gerekir.

  4. Belçika vizesi için 2 sayfa boş olmalıdır.

  5. Son 10 sene içinde alınan bir pasaport olmalıdır.

  6. Belçika seyahati sona erince 3 ay daha geçerli olmalıdır.

Belçika vize randevusu almak isteyen kişiler bunlara da dikkat etmelidir. Böylece problemsiz bir şekilde alınması mümkündür. Vize Portalı sizlerin tüm işlemlerini yakından takip ederek istediğiniz sonuçları almanıza yardım etmektedir.

Belçika Vize Randevusu Sonrası Hangi Belgeler Hazırlanmalı?

Belçika vizesi almak istiyorsanız, Belçika vize randevusu aldıktan sonra bazı evrakları hazırlamanız gerekir. Bunların temel olanları aşağıda olduğu gibidir;

  1. Otel ve uçak rezervasyon belgeleri

  2. 2 tane yeni tarihli biyometrik fotoğraf

  3. Minimum 6 ay geçerli pasaport

  4. Bulunuyorsa eski pasaportlar

  5. Kimlik fotokopisi

  6. Vukuatlı nüfus kayıt örneği

  7. İkametgah

  8. Ticari ve ziyaretler için davetiye

  9. Banka hesap cüzdanı

  10. Seyahat sağlık sigortası

Ancak sadece bunlarla da sınırlı değildir. Belçika vize başvurusu duruma göre de bazı evraklara sahiptir. Örneğin işverenseniz,

  1. Vergi levhasının fotokopisi,

  2. Antetli kağıda dilekçe,

  3. İmza sirküleri,

  4. Faaliyet belgesi,

  5. Ticaret sicil gazetesi,

Gibi belgeler gerekir. Eğer çalışıyorsanız söz konusu evraklara ek olarak sigortalı işe giriş bildirgesi ve SGK tescil ve hizmet dökümü gerekir. Bu belgelerin arasında sponsor dilekçesi bazı kişilerde karışıklığa yol açabilmektedir.

Belçika vize başvurusu sırasında bazen istenebilen söz konusu evrak öğrenciler, emekliler, işsizler, işverenler ve devlet memurları için talep edilebilir. Evrak içinde sponsor olan kişinin yakınlık derecesinden de bahsedilmelidir.

Lakin öğrenciyseniz veya işsizseniz, hesabınızda yeterli meblağ varsa geçmiş 3 aya dair banka hesap dökümü ile vize almanız mümkündür.

Belçika Vize Ücreti

Vize başvuruları esnasında ödenen ücretler vardır. Her ülkede bu farklılık gösterir. Belçika vize ücreti genel hatları ile aşağıda olduğu gibidir;

  1. Belçika vatandaşı eş: Ücretsiz

  2. Birlikte yaşama vizesi: Yetişkinler için 390 TL

  3. Belçika’da evlenme vizesi: 390 TL

  4. Kültür ve spor etkinlikleri vizesi: Yetişkin 390, 0-6 yaş gurubu ücretsiz, 6-12 yaş grubu 227,50 TL

  5. Turistik vize: Yetişkin 390, 0-6 yaş gurubu ücretsiz, 6-12 yaş grubu 227,50 TL

  6. Ticari vize: Yetişkinlerde 390 TL

  7. Single permit vize: 1,170TL

  8. AU Pair: 1,170 TL

  9. Belçika vatandaşı, EEA, İsviçre ya da Avrupa Birliği vatandaşlığı olmayan kişilerin aile üyeleri: 1,170 TL

  10. Belçika vatandaşı çocukların aileleri: Ücretsiz

  11. Belçika vatandaşı ebeveynlerin çocuklar: Ücretsiz

  12. Belçika vatandaşı ile birlikte yaşayan kişiler: Ücretsiz

Buradan da görüleceği üzere Belçika vize ücreti her vizede farklılık göstermektedir. Dolayısıyla size en uygun olan hangisiyse buna müracaat edilmelidir.

Belçika Vize Ücreti Eğitimde ve Çalışmada Ne Kadar?

Belçika’da eğitim görmek istiyorsanız, bunun için öğrenci vizesi almanız gerekir. Ancak bu durumlara göre değişebilir. Örneğin anneniz ya da babanız Belçika vatandaşıysa, ücretsiz olarak vize alabilirsiniz.

Bunun dışında devlete ait bir eğitim-öğretim kurumunda okuyan Türk vatandaşları için de ücretsizdir. Lakin aynı durumda bulunan ama Türk vatandaşı olmayan kişilerde 1,170 TL’dir. Özel bir eğitim-öğretim kurumunda da bu durum farklılık göstermemektedir.

Belçika vize ücreti bu durumda da Türk vatandaşları için ücretsiz; yabancı uyruklularda 1,170 TL’dir. Ancak çalışmak için Belçika’ya gitmek isteyen kişiler için bu aynı değildir. Ticari amaçla vize başvuru yapacaksanız 390 TL’dir. Normal bir çalışma vizesi ise 1,170 TL’dir.

Belçika Vize Randevusu Almak İçin Ne Yapmalı?

Belçika vize başvurusu konsolosluğa giderek yapılabilmektedir. Ancak günümüzde tek çözüm sadece bunlarla sınırlı değildir. Danışmanlık firmaları da kişilere buna yönelik çözümler sunabilmektedir. Bu firmalar, konsolosluklar tarafından yetkilenmekte; kişilere müracaat sırasında yardımcı olmaktadır.

Böylece işlemler daha kolay, pratik şekilde tamamlanabilmektedir. Eğer eksiksiz şekilde evrakları teslim etmek, vizenin onaylandığı görmek istiyorsanız size yardım etmektedir. Vize Portalı Belçika’ya herhangi bir nedenle gitmek üzere vize almak isteyenleri sonuç alınana kadar desteklemektedir.